Deze mayonaise op basis van eidooiers en boter is heerlijk romig en vol van smaak.
Ingrediƫnten:
- 1 ei (op kamertemperatuur)
- 250 gram roomboter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
- 1-2 theelepels augurken sap (optioneel, voor een vleugje zuur)
- 1/2 theelepel mosterd (optioneel, voor extra smaak)
- Zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Doe de eidooiers in een kom en klop ze met een garde of een staafmixer tot ze lichtgeel en luchtig zijn.
- Giet de gesmolten en afgekoelde boter druppelsgewijs bij de eidooiers terwijl je continu blijft kloppen. Begin langzaam om te voorkomen dat het mengsel schift. Zodra de emulsie begint te vormen, kun je de boter in een dunne straal blijven toevoegen.
- Voeg, indien gewenst, het augurken sap en mosterd toe. Roer het geheel goed door en proef de mayonaise. Voeg zout toe naar smaak.
- Klop tot de mayonaise dik en romig is. Als de consistentie te dik is, kun je een klein beetje augurken sap of water toevoegen om het gladder te maken.
Bewaar de mayonaise in een schone, afgesloten pot in de koelkast. Gebruik binnen 3-4 dagen, aangezien het geen conserveermiddelen bevat.