Dit recept is volledig carnivoor en bevat alleen vlees, dierlijk vet en zout. Het resultaat is heerlijk sappige, smaakvolle pulled pork dat perfect past binnen een carnivoordieet.
Ingrediënten:
- 1,5-2 kg varkensschouder (met of zonder bot)
- 2-3 theelepels grof zeezout of Himalayazout
- 50-100 gram Bak&Braad Tallow of roomboter
- Optioneel: een snufje knoflookpoeder
Bereidingswijze:
- Haal de varkensschouder een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Wrijf het vlees royaal in met zout en eventueel een klein beetje knoflookpoeder.
- bereiden:
- Slowcooker-methode (aanbevolen): Leg een paar klonten roomboter of Bak&Braad Tallow op de bodem van de slowcooker. Leg de varkensschouder in de slowcooker. Zorg dat de vetkant boven ligt, zodat het vet in het vlees kan trekken tijdens het garen. Zet de slowcooker op lage stand en laat het vlees 8-10 uur garen. Controleer na 8 uur: het vlees moet gemakkelijk uit elkaar vallen. Gebruik twee vorken om het vlees in draadjes uit elkaar te trekken. Meng het vlees met het gesmolten vet uit de slowcooker voor extra smaak.
- Oven-methode: Verwarm de oven voor op 140°C. Leg het vlees in een ovenschaal en voeg tallow of boter toe. Dek het vlees af met aluminiumfolie. Laat het vlees 6-8 uur garen, afhankelijk van de grootte. Controleer halverwege of het vlees niet uitdroogt; voeg eventueel meer vet toe. Haal het vlees uit de oven en trek het uit elkaar met twee vorken. Meng het met het vet uit de schaal.
- Pan-methode (sneller): Aanbraden: Smelt tallow of boter in een grote gietijzeren pan. Schroei het vlees aan alle kanten dicht op hoog vuur. Zet het vuur laag, voeg een beetje water of extra vet toe, en laat het vlees 4-5 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Controleer regelmatig en voeg indien nodig meer vet of water toe. Haal het vlees uit de pan, trek het uit elkaar, en meng het met het vet en de sappen uit de pan.
- Geniet van de pulled pork zoals het is of combineer het met spek, eieren of een stukje kaas voor een vullende maaltijd. Bewaar restjes in de koelkast (tot 3 dagen) of vries het in voor later gebruik.
Tips:
- Variatie: Voeg krokant gebakken spekjes toe aan de pulled pork voor extra textuur.
- Extra sappig: Overgiet het vlees tijdens het trekken met een beetje van het vrijgekomen vet voor een intense smaak.
- Vetten: Gebruik zoveel mogelijk dierlijke vetten zoals tallow, reuzel of spekvet voor de beste resultaten.